Saltar al contenido
Portada » Què és el Lindy Hop?

Què és el Lindy Hop?

  • por

El Lindy Hop és el ball de moda. I per fi està consolidat a l’Empordà i a Girona!

El Lindy Hop és un estil de ball en parella amb música Swing. Els afroamericans el van popularitzar a Nova York al final dels anys 20, durant de la gran depressió.

I és que el Lindy hop deriva del xarleston i per això és font d’inspiració continua!

PERÒ, D’AIXÒ FA MOLT TEMPS!

Doncs si. Fa quasi un segle que el Lindy Hop es va crear de la barreja de cultures i races als Estats Units.

Però no sempre s’ha ballat! Cap a finals dels anys 40 el Lindy Hop va despapareixer del mapa. El rock’n’roll, el boogie woogie i altres disciplines més modernes el van esborrar de les sales de ball. Els seus balladors que havien estat estrelles de Hollywood van tornar a les seves feines habituals. I ningú es va recordar del Lindy Hop fins a finals dels anys 70.

Des d’aleshores el lindy hop (i les altres varietats ballables de música swing) s’han escampat com la pòlvora! Ara es pot trobar swing i lindy hop pràcticament a tots els racons del planeta, fins i tot a l’Empordà i a Girona!

No se sap ben bé perquè. Però un grup de suecs van mirar alguna pel·lícula on es ballava Swing (HellzaPoppin o The Swing Time) i van decidir que volien aprendre aquell ball tant espectacular. I és així com van recuperar les estrelles del swing inicial: la Norma Miller o en Frankie Manning i els van demanar que els ensenyessin a ballar.

I AMB MÚSICA SWING, TANSOLS ES POT BALLAR LINDY HOP?

No! Com tots els tipus de música, s’admet més d’un ball! El Lindy hop es va fer molt popular perquè no és un ball coreografiat. Això vol dir que les dues persones que ballen coneixen una quantitat de passos o moviments i el lider de la parella guia al follower per a que faci uns moviments que en aquell moment lliguen amb la música (idealment).

També es balla Jazz solo! Aquesta especialitat s’assembla més al xarleston que ja hem esmentat, ja que no es necessita parella, però en difereix perque incorpora arrels afroamericanes. A més, la posició del cos tendeix sempre a buscar el terra (les arrels) en comptes de buscar el cel (allò diví, que era com ballaven els blancs de l’època!).

A part del Lindy Hop i del Jazz Solo, també es poden ballar Blues, Balboa o Shag en les seves varietats. L’associació ofereix cursos o monogràfics puntuals sobre aquest tema, però no cursos regulars.

EL LINDY HOP ÉS UN BALL EN PARELLA!

Exacte! Ball en Parella! Hi ha una persona de la parella que es col·loca a la part esquerra dels dos i que funciona com a Lider/Leader. El/La Leader és el o la que proposa els passos de ball.

La persona de la dreta és el/la follower, que com indica el seu nom en anglès, es refereix a la persona que segueix les indiciacions del/la leader.

Històricament el rol de leader el portaven a terme els homes. I el rol de follower les dones. Però això era ABANS! Ara mateix els rols s’estan començant a desdibuixar. Ens podem trobar homes que fan de followers o dones que fan de leaders, tot i que arribats a cert nivell, la majoria desenvolupen una capacitat BIROL que fa molt més divertit el ball, ja que en una mateixa cançó pots anar canviant de rol!