Saltar al contenido

Explorant el Shag!

  • por

Dins del fascinant món del ball, el Shag és una dansa que s’ha destacat per la seva energia frenètica, moviments enèrgics i ritme contagiosament alegre. Aquesta forma de ball té arrels profundes en la cultura del swing i el Lindy Hop, i aquest article se centra en desentranyar els seus origens, així com en explorar la seva relació amb les altres expressions de ball.

El Shag va néixer als Estats Units a la dècada de 1930 i 1940, com una dansa associada principalment a la música swing i jazz. Les seves arrels es poden rastrejar fins a les platges de Carolina del Sud, on va sorgir el Carolina Shag, i als clubs de Nova York i altres ciutats, on es va desenvolupar el Collegiate Shag. Amb els seus passos ràpids i el seu ritme animat, el Shag es va convertir ràpidament en una dansa popular en les escenes de ball de l’època.

El Shag comparteix molts elements amb altres estils de ball de l’era del swing, i la seva relació amb el Lindy Hop és especialment notable. Ambdós estils comparteixen l’essència de la llibertat de moviment, la improvisació i la connexió amb la música, tots ells elements fonamentals de la cultura del swing. De fet, molts ballarins experts en Lindy Hop van adoptar també el Shag com una forma de diversificar les seves habilitats de ball i ampliar el seu repertori.

Com moltes danses, el Shag va ser popularitzat per ballarins apassionats i innovadors que van contribuir a definir el seu estil distintiu. Alguns dels pioners més destacats del Shag inclouen:

  1. Dean Collins: Conegut com el “Rei del Shag Blanc”, Collins va ser una figura influent a la costa oest dels Estats Units. Va portar el Shag a Hollywood i va fer contribucions significatives a la seva evolució.
  2. Chicken George Green: Una altra figura clau, Chicken George Green, va ser un ballarí destacat en la comunitat afroamericana. La seva tècnica i estil únic van deixar una empremta indeleble en la història del Shag.
  3. Beverly “Bev” Gannon: Bev Gannon va ser una ballarina de Shag i Lindy Hop que va deixar una empremta significativa en la història del ball. Va destacar especialment a la costa oest dels Estats Units i va ser coneguda per la seva elegància i habilitat en el ball. Bev Gannon va ser una pionera en la popularització del Shag i va contribuir a la seva difusió a altres regions.

Dins del món del Shag, es destaquen dos estils principals: el Carolina Shag i el Collegiate Shag.

  1. Carolina Shag: Originat a les platges de Carolina del Sud, aquest estil es caracteritza per moviments més relaxats i elegants. La seva connexió amb la música és vital, i els ballarins del Carolina Shag sovint destaquen per la seva fluïdesa i gràcia.
  2. Collegiate Shag: Desenvolupat als campus universitaris i ciutats com Nova York, el Collegiate Shag destaca per la seva energia contundent i moviments més acrobàtics. És una dansa alegre i enèrgica que s’ha mantingut popular en les comunitats de ball contemporànies.

Malgrat la seva popularitat inicial, el Shag va experimentar una certa disminució d’interès amb el temps. No obstant això, en les darreres dues dècades, ha experimentat un ressorgiment, amb ballarins de tot el món redescobrint i abraçant aquesta dansa dinàmica. Els esdeveniments especialitzats en Shag i la seva inclusió en festivals de Lindy Hop han contribuït a mantenir viva aquesta forma única de ball.

En resum, el Shag és una peça clau en la rica història del swing i el Lindy Hop. Amb els seus passos enèrgics i la seva connexió profundament arrelada amb la música, el Shag continua captivant ballarins i públics avui dia. A través dels seus pioners i la seva evolució al llarg del temps, aquesta dansa ha esdevingut una part fonamental de la cultura del ball, testimoni de la continuada evolució i diversitat dels estils de ball swing.

Des de The Dawn Beat escola de Swing & Lindy Hop a Girona, Figueres, Ventalló i Banyoles encara no tenim classes regulars de Shag, però si que oferim monogràfics de tan en tan, així els nostres alumnes el poden aprendre i gaudir.